Vernieuwd marktplein en groen gemeentepark

Het centrale marktplein werd autovrij gemaakt, onthard en voorzien van een ondergrondse waterbuffer.  Een groenblauwe trage weg door een nieuw gemeentepark verbindt de randparking met de markt.

info onthardingsproject

gemeente

Vorselaar

adres projectsite

Markt Vorselaar

opdrachtgever

lokaal bestuur

projecttype

dorpsplein

participatie

een uitgebreid traject doorlopen

ontwerper

Antea-group

investeringskost

402.100 euro

uitvoeringstermijn

2018-2023

aannemer

 

toegepaste maatregelen

ontharding

2440m2

waterbeheer

bufferbekken (213m2 onder het markplein, met hergebruik; afkoppeling van gemeentegebouwen, aanleg wadi)

groeninrichting

Het marktplein werd een groene verblijfruimte met o.a. extra bomen en gazon met bloembollen wat gefaseerd gemaaid (cyclus van 2 tot 4 weken) wordt. De ontmoetings- en evenementenzone wordt voor een evenement kort gemaaid.
Het park is nu een groene centrale campus met multifunctioneel gebruik met o.a. extra bomen en struiken, wilgenhut, voedselbos, plantbedden voor bewoners van de serviceflats… Om schadelijke insecten te weren, werd een speciaal boomgaardmengsel onder de bomen gezaaid.

hittestress

Extra bomen, groen en waterelementen (wadi’s) zorgen op hete dagen voor verkoeling

modal shift

Markt werd grotendeels autovrij gemaakt.
Een trage weg met rustplekken en speelelementen vanuit de centrumparking naar het plein stimuleert het gebruik van de randparking.

leefkwaliteit

Het park is nu een groene centrale campus met focus op fietsers, voetgangers en multifunctioneel gebruik (picknickbanken, petanquebanen, wilgenhut, voedselbos, plantbedden voor bewoners van de serviceflats…). 

biodiversiteit

Op de markt wordt het gazon met bloembollen gefaseerd gemaaid (cyclus van 2 tot 4 weken) zodat insecten steeds een schuilplaats hebben. Rondom de bomen (1 m²) wordt minder gemaaid. De zeldzame plant ‘Klimopbremraap’ heeft zijn plaats behouden tussen de klimop en bloembollen.
In het gemeentepark werden bijkomende struiken en bomen aangeplant (o.a. creatie van fruitboomgaard).